• Neix amb els productes més representatius, ecològics i adherits a la Venda de Proximitat: oli, vi, ametlles i garrofa, però està obert a productores i punts de venda que ho vulguin.
  • Un sorteig a Instagram dóna el tret de sortida a la venda presencial a l’Oficina d’Informació Turística de Valls i online des de la botiga de La Bajoca.

NdP. Valls, 09/12/2020.

El lot de productes de La Plana Agrícola de Secà de l’Alt Camp és una iniciativa d’aquesta agrupació de productores i entitats, amb l’objectiu de donar a conèixer els valors ambientals i culturals de La Plana i la forma tradicional de cultiu que preserva aquest espai únic:
“La Plana de secà de l’Alt Camp és l’única a Catalunya que manté encara una integritat agrícola amb la representació de tots els conreus de secà típicament mediterranis en una matriu territorial encara poc afectada pels processos transformadors” (1)
El Pla territorial parcial del Camp de Tarragona classifica la major part d’aquest territori com a Sòl de protecció territorial, ja sigui d’interès paisatgístic o agrícola; la Plana és un dels agro-ecosistemes més amenaçats i de major interès biològic de Catalunya i acull la presència d’ocells vulnerables o en perill d’extinció a Catalunya, entre d’altres, que viuen en aquest mosaic agrícola-forestal.

A nivell patrimonial, la Plana és un dels espais catalans amb més alta densitat de construccions de l’arquitectura vernacular de pedra seca, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2018, i de cellers cooperatius noucentistes i modernistes. Per tot plegat el lot de productes inclou un llibret amb informació dels productes i un mapa turístic de La Plana amb recursos de tot tipus.

Les productores incloses en aquest lot, creat pel Grup de Consum La Bajoca, practiquen el cultiu ecològic i estan adherides a la venda de proximitat, i representen els cultius més representatius de la Plana: oli, vi, ametlles i garrofa. El lot de la Plana neix per comercialitzar el producte final de les productores i elaboradores que ho vulguin i s’organitzin per fer-ho, sempre que representin els cultius propis de La Plana.

Aquesta setmana ha començat el sorteig d’un lot a l’Instagram de La Bajoca i s’ha començat a comercialitzar presencialment a l’Oficina de Turisme de Valls, oberta de dilluns a dissabte de 10 a 13.30 h i de 16.30 a 19 h. Diumenges de 10 a 14 h. També es pot adquirir a la botiga online de La Bajoca i recollir-lo els dimecres durant tot el dia.


Finalment, la comercialització d’aquest producte està obert a les botigues i entitats que ho vulguin, que rebran un percentatge de les vendes.

1 Cites: Informe “La plana de secà de l’Alt Camp Caracterització i valors ambientals”, 2017,
MN Assessors.

(Visited 49 times, 1 visits today)