Productores adherides a la Venda de Proximitat protagonitzen la campanya i els tastos promocionals


NdP – Valls, 30/06/2021. El Grup de Consum La Bajoca, creat el 2013 al Casal Popular La Turba de Valls, obre després de 8 anys la seva botiga al C/de la Zeta 2 del mateix municipi; i cal especificar-ho perquè els darrers anys La Bajoca s’ha replicat en 8 municipis del Camp de Tarragona, de la mà de 8 entitats que acullen grups locals de consumidors: el Casal La Sageta de Foc de Tarragona, Casal Despertaferro de Reus, Casal El Rebotim de Vila-seca, Ateneu La Mina de La Canonja, Espai Verd de Puigpelat, Arrels d’Aigua de Santes Creus, L’Aresta a Santa Coloma de Queralt i grup d’Altafulla.
Aquest sistema ha permès que grups locals petits de consumidors puguin accedir a una gran varietat de productes ecològics i de proximitat, a un preu raonable i participant en les decisions sobre què, on i com comprar, a quins projectes productius donar suport, etc. Les sòcies de les 8 entitats poden fer la comanda setmanal a través de la botiga online i recollir-la al local de la seva entitat.


La Bajoca obre les vendes al públic general
Després d’augmentar considerablement la varietat de productes i en el camí del creixement i la professionalització, La Bajoca ha decidit obrir una botiga al públic sense necessitat d’haver de ser sòcia d’alguna de les 9 entitats, tot i que aquestes seguiran comprant a un preu reduït.
A La Bajoca hi podem trobar tot tipus de productes: pasta, arròs, cereals i llegums, begudes vegetals i refrescos, detergents, cosmètica i higiene personal, làctics, carn i embotits, fleca, vins, cerveses i licors, conserves, melmelades i mel, oli i derivats, cremes, salses, condiments i espècies, xocolata, productes vegans i proteïna vegetal, etc. De moment la fruita i verdura es vendrà sota comanda.
Aquest juliol la botiga obrirà en horari d’estiu: de dimarts a divendres de 9 a la una del migdia, i dimecres també de 5 a 8 de la tarda. A partir del setembre, la botiga ampliarà horaris a les tardes i dissabte al matí.


Consum transformador
Tal com ens explica Medir Cucurull, treballador de la botiga, La Bajoca utilitza diversos criteris (no excloents) a l’hora d’escollir els seus proveïdors, entre els quals destaca el cultiu ecològic i la proximitat de la producció i l’elaboració: “constantment estem buscant productes que es cultivin i s’elaborin al Camp de Tarragona, perquè volem contribuir a la gestió sostenible del nostre territori i perquè estar a prop ens permet un major coneixement de l’impacte positiu del nostre consum, així com crear vincles de confiança amb la pagesia.”
Tatos de productes Una de les eines que permeten a La Bajoca garantir el consum responsable és el segell de Venda de Proximitat emès pel Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, al qual estan adherits molts productors que trobarem a la botiga i que sovint realitzen tastos.


Diumenge 27 de juliol, previ a la inauguració de la botiga, un tast poètic va presentar les olives de taula de “Fruits del Gaià” (Bràfim) i el 1r vermut ecològic de Catalunya elaborat per la cooperativa Tres Cadires (Les Garrigues).
El dimecres 30 a les 7 de la tarda a la sitja dels Cafès Lider, la fleca cooperativa L’Aresta presentarà els seus productes elaborats amb la farina de Can Mestre, ambdós projectes agroecològics pioners de Santa Coloma de Queralt. Els acompanyarà l’oli de raig de la cooperativa agroecològica Soca-rel de Bràfim. Les inscripcions estan obertes fins l’últim moment en aquest formulari.Sobirania alimentària i economia social.

Els plans de La Bajoca són ambiciosos i se situen en l’horitzó de la sobirania alimentària, un sistema controlat pels productors i consumidors finals, on les condicions no les fixin les grans cadenes de distribució. Segons La Bajoca, el sistema actual ha provocat la desaparició de la pagesia i l’auge de l’agroindústria, amb les conseqüències del desequilibri territorial, destrucció del paisatge, proletarització de l’agricultura, etc.
La Bajoca forma part d’un moviment de consum agroecològic en creixement, els majors exponents dels quals són els nous supermercats cooperatius oberts enguany a Manresa i Mataró, i properament a Barcelona, que se sumen a les botigues i grups agroecològics ja existents com el Brot de Reus i altres 13 al Camp de Tarragona, que s’estan articulant enguany gràcies a un Projecte Singulars de la Direcció General d’Economia Social del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya.

(Visited 66 times, 1 visits today)